Jak widać mimo moich postanowień mój blog nie tylko będzie o modzie i pielęgnacji ciała, ale także o gotowaniu, o czym dowiecie się czytając dalej.
Kilka dni temu potrzebowałam coś zdrowego i na tyle syte, aby nadawało się na obiad. Miałam mało składników i niezbyt dużo czasu. Po krótkim zastanowieniu uznałam, że zrobię mini przysmak, który jadałam na wakacjach w Grecji. Uznałam, że grzanki będę fajnym mini daniem, który również może posłużyć jako przystawka, bądź kolacja.
Składniki: (ok.5 małych kromek bułki)
- bułka wrocławska lub chlebek (ale ważne żeby był miękki, bo inaczej powstanie kamień)
- oliwa z oliwek
- pomidor ( najlepiej czerwone ,gruntowe ,kupione na targu, pamiętajcie to mają być pomidory przynajmniej w jednej dziesiątej przypominające świeże greckie pomidorki)
- mozarella w kuleczkach
- 1 ząbek czosnku
- bazylia ( której ja niestety nie miałam)
- zioła prowansalskie lub przyprawa włoska ( fajnie może się też spisać pesto)
Przygotowanie :
|
Zanim zabierzemy się za jakiekolwiek czynności włączamy piekarnik na temp. ok 150 stopni, |
|
Moczymy każdą kromkę bułki z dwóch stron (tylko z umiarem, aby potem nie były za tłuste) | | | | , | | |
|
|
Podsmażamy na patelni, aby były chrupiące (uważamy, żeby nie usmażyć tylko podsmażyć, bo kolejnym krokiem będzie pieczenie w piekarniku, które dodatkowo wzmocni ich chrupkość), |
|
|
Kroimy pomidora na cienkie plastry, |
|
|
Kroimy albo przeciskamy przez wyciskarkę (?) w zależności od intensywności smaku jaką chcemy otrzymać | , |
|
|
Kroimy w plastry ok. 4 kuleczek mozarelli , resztę możemy zjeść :), |
|
|
|
Na kromki bułki układamy plastry pomidorków, |
|
|
|
Następnie na pomidorki układamy plastry mozarelli, |
|
|
Potem kładziemy plastry czosnku lub masę czosnkową, |
|
|
Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi lub przyprawą włoską dla zapachu natomiast jeżeli chcemy trochę wzmocnić smak smarujemy odrobiną pesto , | |
|
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.15-20 min (tak aby ser mozarella się rozpuścił, a pomidory nie spaliły). Po upieczeniu na każdej grzance układamy liść bazylii. |
|
|
Tak prezentują się moje pyszneeeeeeeeeeeee grzanki, które nie tylko dobrze smakują, ale też pięknie wyglądają :) |
Bon apettit !